FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

TANIM

Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, fen bilgisi konularıyla (fizik, kimya, biyoloji) ilgili eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

Fen bilgisi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta      belirtilmiştir.
Fen bilgisi öğretmeni, bu program çerçevesinde,
-   Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar,  bu planı uygulayarak  öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
-   Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,
-   Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
-   Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
-   Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur,
-   Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
-   Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ

-   Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri,
-   Ders kitapları, okul araç ve gereçleri, ders araç ve gereçleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Fen bilgisi öğretmeni olmak isteyenlerin;
-    Üst düzeyde  genel yeteneğe sahip,
-    Sayısal düşünme yeteneği gelişmiş, fen bilimlerine ilgi duyan,
-    Gözlemci, ayrıntıları algılama gücü gelişmiş,
-    Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
-    İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen;  dikkatli, işine özen gösteren,
-    Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
-    İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
-    Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Fen bilgisi öğretmeni, sınıfta ve laboratuarda görev yapar,  görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı biraz tozlu ve gürültülüdür.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında, fen bilgisi branşında öğretmen olarak çalışırlar. Ayrıca ortaöğretim kurumlarında biyoloji, kimya, fizik derslerine de girebilmektedirler. İlköğretimin zorunlu hale gelmesi ile alanda yetişen elemanlara ihtiyaç artmıştır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı eğitim fakültelerinin “Fen Bilgisi Öğretmenliği ” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince Temel Fizik, Temel Kimya, Genel Matematik, Mekanik, Genel Biyoloji, Genel Ekoloji, Eğitim Sosyolojisi, Genetik, Çevre Biyolojisi, Öğretmenlik Uygulaması, Rehberlik vb. dersler alırlar. Öğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan   belirli   sayıda   olanlara   Milli Eğitim  Bakanlığı'nca burs verilmektedir. Ayrıca öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Meslek eğitimini tamamlayan öğrenciler 9. derecenin 1.kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Her yıl öğretim yılı başında eğitim öğretim tazminatı alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

-   Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yapabilir, araştırma görevlisi olabilir  ve akademik kariyer yapabilirler.
-   Çalıştıkları okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari   kademelere yükselebilirler.
-   MEB'ce yapılan müfettişlik sınavını kazanırlarsa müfettiş olabilirler.
BENZER MESLEKLER: Fizik öğretmenliği, kimya öğretmenliği, biyoloji öğretmenliği

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

-    İlgili Eğitim Kurumları,
-    Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma  Merkezi,
-    Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl  Müdürlükleri.